Mediteren

01-01-1001

Wat is mediteren? 

Daar bestaat vaak onduidelijkheid over. Je hoofd stil krijgen, geen gedachtes meer hebben, een leeg hoofd? Dat gaat je niet lukken, helaas. Er is altijd iets wat om aandacht vraagt. Wat is mediteren dan wel? Je kunt twee dingen doen met je hoofd: actief denken en passief observeren. Actief denken kennen we als geen ander, we krijgen het met de paplepel ingegeven. Passief observeren daarentegen vaak niet. Maar dit is mediteren. In stilte observeren wat zich aandient, wat langskomt aan gedachtes en gevoelens. 

De kunst is om dat wat voorbijkomt er gewoon te laten zijn. Houd het niet vast in gedachten, ga er niet op doordenken, ga er niet mee aan de haal, hecht er geen oordeel aan. Blijf in alle rust observeren. Plak je er een oordeel op, fijn of niet, zoek je naar een verklaring, waarom denk ik dit of dat, dan raak je uit de vredige staat van observeren, van mediteren. Dan ga je weer actief denken...

Gewoon alles wat zich aandient laten zijn, het lost vanzelf op. Hoe meer je oefent, hoe dieper de staat van meditatie waarin je raakt, van de rust die je ervaart. Steeds minder komt voorbij, steeds minder vraagt om aandacht. Stilte komt ervoor in de plaats en in stilte hoor je de stem van de ziel...

Mediteren is het onbevooroordeeld observeren van alle lichamelijke en mentale verschijnselen die in ons bewustzijn verschijnen. 

Waarom mediteren?

Om gelukkig te zijn
In onze zoektocht naar geluk, richten we, om onszelf voldoening te schenken, vaak onze aandacht op dingen en gebeurtenissen buiten ons.  Maar externe objecten kunnen in feite geen werkelijk geluk brengen. Met meditatie richt je je aandacht naar binnen.

Om beter met stress om te kunnen gaan
Stress is een van de belangrijkste zieken in onze tijd. Veel ziekten worden bovendien veroorzaakt door stress. Meditatie geeft ontspanning.

Om helder van geest te zijn
Meditatie traint de capaciteit om aandachtig en helemaal in het hier en nu te zijn. De helderheid duurt langer dan de tijd dat je werkelijk aan het mediteren bent. Het werkt dus langer door en het hierdoor zal je in het dagelijks leven aandachtiger kunnen luisteren, helderder kunnen nadenken en sneller en adequater kunnen reageren.

Wie regelmatig mediteert, zal steeds meer in het hier en nu gaan leven. Niet meer in het verleden (leuke en slechte herinneringen), niet meer in de toekomst (verlangens en vrees). Wie in het hier en nu leeft is veel geconcentreerder, leeft en werkt dus veel effectiever en efficiënter.  Ook een belangrijke stimulans van ons geluksgevoel!

Hoe mediteren?

Er zijn zeer vele verschillende soorten meditaties. Er wordt hierin een onderscheid gemaakt tussen passieve en actieve meditaties. In de meditaties die wij je aanbieden (onderaan deze pagina) zal je ook dit verschil kunnen opmerken. De eerste vijf meditaties zijn passief en de laatste drie meditaties actief.

Een meditatie kan je doen in lotushouding op de grond, op een meditatiekussen, maar natuurlijk ook gewoon op een stoel op de bank. Waar jij je prettig bij voelt. Het liefst niet op je bed omdat de kans bestaat dat je in slaap valt (wel fijn bij inslaapproblemen 😊).

Om volledig van de meditaties te kunnen profiteren is het belangrijk dat je zorgt dat je niet gestoord word. Schakel de bel en je telefoon uit. Draag ook makkelijke kleding die niet te strak zit of een lichaamsdeel afknelt.


Ademhalingsoefeningen om mee te beginnen

Mediteren kan in het begin best lastig zijn. Je kunt oefenen met je bewust te zijn van de kleine dingen in je leven. Je ademhaling bijvoorbeeld. Die is er altijd, en meestal ben je je er helemaal niet van bewust:

Een eenvoudige ademhalingsoefening:

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10

  1. Een begin in meditatie kun je maken door je in-en uitademingen eens te gaan tellen. Je begint bij 1 en je telt verder tot 10.
  2. Als dit lukt, ga je verder met alleen de inademingen te tellen en je bewust te zijn van de uitademingen zonder ze te tellen.
  3. Lukt dit ook, dan ga je verder met bewust zijn van je inademingen, terwijl je de uitademingen telt.
  4. Als dit ook redelijk lukt, zonder dat je snel in gedachten verzeild raakt, kun je proberen je alleen bewust te zijn van je ademhaling, zonder deze te tellen.

Een tweede eenvoudige ademhalingsoefening:

in  1  2  3 --- uit  1  2  3  4  5  6

  1. Ga rustig in een stoel of op de grond zitten. 
  2. Sluit je ogen om niet afgeleid te worden. 
  3. Richt je op je ademhaling.
  4. Adem drie tellen in, adem zes tellen uit zonder dat je je laat afleiden door opkomende gedachten.
  5. Herhaal dit tien keer.

Door deze oefening leer je je gedachtestroom te onderbreken.

Meer meditaties en oefeningen...

Een eerste manier om te aarden is een wandeling in de natuur
Doe dit mindful en met al je aandacht. Volg je stappen, zie de bomen, voel de wind, hoor de vogels, ruik de natuur. Wees aandachtig aanwezig. Aarden is erg belangrijk om een hogere frequentie te kunnen krijgen. Hoe beter geaard, hoe hoger je kunt reiken...

Dit is een simpele, maar zeer effectieve ontspanningsoefening. Doe deze oefening regelmatig, dan zul je merken dat het steeds minder tijd kost om een staat van ontspanning te bereiken.

Deze oefening of meditatie is een mooie manier om met chakra's te leren omgaan. Het is een meditatie op de afzonderlijke chakra's, en voor velen het fijnst om mee te beginnen. Op deze manier raak je meer en meer vertrouwd met elke chakra en de manier waarop de energie daarvan in je leven vorm krijgt en hoe je daaraan bij kunt dragen....

Voor een optimale doorstroom van energie is het van belang dat je chakra's in balans zijn met elkaar. De volgende oefening kun je bij jezelf doen en ook bij anderen, terwijl je je afstemt op Reiki. Ook heerlijk om te doen in bed voor het slapen gaan. Gegarandeerd een heerlijke nachtrust.

Brain balancing is een eenvoudige en effectieve manier om de energie tussen de twee hersenhelften in balans te brengen. BB wordt o.a. gebruikt bij hoofdpijn, epilepsie en dyslexie. Deze techniek van het sturen van de energie van de ene kant naar de andere kant kun je gebruiken voor ieder onderdeel van het lichaam, dit om pijn en blokkades op te...

Een mooie oefening om je meer van je lichaam bewust te zijn is de bodyscan. Deze komt uit de Mindfulness en is heel geschikt voor beginners. De meditatie gaat je hele lijf af.