Ontspanningsoefening

01-01-2001

Dit is een simpele, maar zeer effectieve ontspanningsoefening. Doe deze oefening regelmatig, dan zul je merken dat het steeds minder tijd kost om een staat van ontspanning te bereiken.

Ga zitten met rechte rug en beide voeten stevig naast elkaar op de grond. Concentreer je op je ademhaling en laat deze ruste n regelmatig worden. Begin nu vervolgens beetje voor beetje je lichaam te ontspannen. Dit kun je doen door eerst je tenen aan te spannen en ze dan weer te ontspannen. Daarna ga je naar je enkels. Ook nu weer eerst spannen en dan ontspannen. Vervolgens zijn je kuiten aan de beurt. Eerst aanspannen, dan weer ontspannen.

Werk op dezelfde wijze je hele lichaam af van beneden naar boven. Eerst je benen, dan je romp, je armen, schouders nek, zelfs je hoofd en de spieren van je gezicht. Eerst aanspannen en dan ontspannen.

Als je tenslotte bij het puntje van je hoofd bent aangekomen en je hele lichaam beurtelings aangespannen hebt en daarna weer ontspannen, ga je in gedachten je hele lichaam door. Kun je nog ergens een plekje vinden waar de spieren nog steeds gespannen aanvoelen? Schenk aandacht aan die plek, door nogmaals de spieren aan te spannen en weer te ontspannen. Blijf de hele tijd rustig doorademen. als je klaar bent met deze oefening zul je volledig ontspannen zijn, tot aan het kleinste spiertje toe. Let erop dat ook je ademhaling volkomen rustig en ontspannen verloopt.