Bodyscan meditatie

01-01-1001

Een mooie oefening om je meer van je lichaam bewust te zijn is de bodyscan. Deze komt uit de Mindfulness en is heel geschikt voor beginners. De meditatie gaat je hele lijf af. 

De bodyscan wordt liggend uitgevoerd. Ga liever niet in bed liggen, dat nodigt te veel uit tot slapen (dit is dus ook een handige oefening als je moeite hebt om in slaap te komen!). Lig liever op een matje in een verwarmde kamer.

Opmerking: Doe niet al te hard je best. Je doet de bodyscan voor je plezier en het mag een prettige ervaring zijn. Denk niet dat je het heel goed moet doen of moet presteren. De bodyscan is juist het tegenovergestelde van presteren. Laat je gewoon meedrijven in de stroom van dat wat gebeurt.

Werkwijze:

  1. Ga op je rug liggen met je armen naast je heupen, je handpalmen liggen omhoog. Je ogen zijn gesloten. 
  2. Haal een paar keer diep adem en wees je bewust van elke in- en uitademing. Je kunt hiervoor de beginnersoefening doen: 123 tellen inademen en 123456 tellen uitademen.
  3. Ga nu een voor een alle delen van je lichaam na. Benoem ze in gedachten en probeer ze te voelen. Begin met je voetzolen, vervolgens je tenen, je wreven, je enkels, je kuiten, je scheenbenen, knieholten, knieën, dijbenen, liezen. Doe beide benen tegelijk. Ga dan via je onderbuik en je onderrug langzaam omhoog naar je hals. Neem je armen waar, te beginnen met je vingers, ga langzaam naar je bovenarmen, ga via de hals naar je hoofd, benoem alle delen en eindig bij je kruin. 
  4. Blijf na afloop nog even liggen.

Vind je het lastig om er met je aandacht bij te blijven? Download dan de Geleide Bodyscan meditatie MP3 ↓