Chakra meditatie

01-01-1140

Deze oefening of meditatie is een mooie manier om met chakra's te leren omgaan. Het is een meditatie op de afzonderlijke chakra's, en voor velen het fijnst om mee te beginnen. Op deze manier raak je meer en meer vertrouwd met elke chakra en de manier waarop de energie daarvan in je leven vorm krijgt en hoe je daaraan bij kunt dragen.

Lees eerst meer over Chakra's en hun eigenschappen alvorens je deze meditatie doet.

Hoe gaat het in zijn werk? Het is niet moeilijk en je hoeft niet paranormaal begaafd te zijn om met de chakra's te gaan werken. Het enige dat noodzakelijk is, is dat je een moment voor jezelf neemt waarin je niet gestoord wordt, en waarin jij alle aandacht op jezelf kunt richten. Je kunt een week lang elke dag je aandacht richten op één chakra.

Je kunt beginnen met de basischakra, en na een aantal meditatiesessies verdergaan naar de tweede chakra, enzovoort, tot je bij de kruinchakra bent aangekomen.

Wat je ook kunt doen, is kijken of er op dit moment een bepaald thema, probleem, uitdaging of kans in je leven is. Bijvoorbeeld: je hebt verdriet en voelt je eenzaam omdat je je door iemand afgewezen voelt, of je wilt jezelf assertiever maken zodat je op je werk meer zichtbaar wordt en meer kans maakt op een promotie. In deze gevallen kun je meditatie-sessies doen voor respectievelijk de vierde en de derde chakra.

Je kunt dus in een week of maand tijd alle chakra's bij langs gaan, of je kiest de chakra uit waaraan je wilt werken omdat je een specifiek doel hebt. De ene methode is niet beter dan de andere - jij kiest.

Werkwijze:

 1. Ga rustig zitten in een ontspannen maar rechte houding. Of ga liggen.

 2. Besluit op welk chakra je je wilt gaan richten.

 3. Sluit je ogen. Haal diep adem. Ontspan je buik, en zorg dat je ademhaling daar gecentreerd is, in plaats van hoog en oppervlakkig in de borst. Ontspan je schouders en je gezicht. Zucht eens diep en laat alles wat nu niet ter zake doet los. Komen er gedachten naar voren: glimlach ernaar en zeg in jezelf: Nu niet. Nu is er rust en stilte.

 4. Breng je aandacht naar de chakra waar je deze sessie aan wijdt. In het begin is dat misschien wennen, en je zult merken dat je gedachten afleiding zoeken en gaan afdwalen. Dat is niet erg. Glimlach naar jezelf, neem het jezelf niet kwalijk, en breng je aandacht dan weer, rustig ademend, naar de chakra. Richt je aandacht eerst op dat deel van je lichaam waar de chakra zetelt, bijvoorbeeld je hart of je voorhoofd.

 5. Stel je nu voor dat binnen in je lichaam, ter hoogte van de chakra en het corresponderende orgaan, maar in het energetische niveau, een gekleurde lotusbloem zetelt in de kleur van de betreffende chakra. Een groene bloem bij je hart, of een blauwe lotus bij je keel.

 6. Als je een poosje bewust je hebt afgestemd op de chakra en de lotus, dan stel je je voor dat de lotusbladeren zich ontvouwen: je chakra wordt op deze manier geactiveerd en opent zich. Visualiseer hoe energie vanuit de kosmos naar het hart van de bloem wordt getrokken. De opengevouwen bloem neemt energie op, en geeft het op haar beurt weer door aan jou: je lichaam en geest stromen vol universele levensenergie. De energie stroomt vanzelf naar de plekken waar het nodig is, jij hoeft niets te doen behalve je te concentreren op je chakra en de bloeiende lotus die energie opneemt en afgeeft.

 7. Op een gegeven moment is het "genoeg". Houd in het begin vijf tot tien minuten aan, later kun je dit uitbreiden en zul je als vanzelf merken wanneer je meditatie voltooid is. Sluit in gedachten de lotusbloem tot een comfortabel niveau. Dit is belangrijk, want als je "te open" bent ben je vatbaar en overgevoelig voor indrukken van buitenaf en energie van andere mensen. Vouw de bladeren dus in gedachten dichter, niet helemaal, laat maar een kiertje open. De energie blijft, die zit in je en heb je in je opgenomen.

 8. Bedank jezelf en het universum voor dit mooie moment en voor de nieuwe dosis energie. Bedenk hoe je de energie kunt gaan gebruiken voor jezelf en de wereld.

Open dan je ogen, sta kalm op en vervolg je dag.

Deze meditatie kun je zo vaak als je wilt herhalen voor elke chakra. Denk er alleen aan dat je de lotusbloem niet wagenwijd open laat staan. Op deze manier, met bovenstaande oefening, kun je werken aan persoonlijke aan de chakra's gerelateerde thematiek zoals angsten, verdriet, gebrek aan energie, creativiteit, uniciteit en authenticiteit. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Nog een oefening: Chakra balancing

Voor een optimale doorstroom van energie is het van belang dat je chakra's in balans zijn met elkaar. De volgende oefening kun je bijvoorbeeld doen in bed voor het slapen gaan. Gegarandeerd een heerlijke nachtrust.

 1. Ga rustig zitten of liggen, ontspan, adem diep
 2. Plaats nu een hand boven je kruin (7) en de ander bij je stuit of op je schaambeen (1)
 3. Verplaats na een paar minuten (of wacht op een innerlijk signaal) en verplaats dan je handen naar je voorhoofd (6) en je buik (2)
 4. Verplaats na een paar minuten (of wacht op een innerlijk signaal) en verplaats dan je handen naar je keel (5) en je maag (3)
 5. Leg tenslotte beide handen op je hart (4)