Mannelijke en vrouwelijke energie in balans

08-11-2018

Wij beschikken allen over mannelijke en vrouwelijke energie. En we voelen ons het meest evenwichtig als onze mannelijke en vrouwelijke energie in balans is. Dan ervaren we veerkracht, kunnen we gemakkelijk aanvoelen wat er nodig is terwijl we evengoed stevig in onze eigen schoenen staan. Is jouw Mannelijke en Vrouwelijke Energie in balans? 

Als onze mannelijke en vrouwelijke energie in balans is, zijn we zacht én sterk. En niet te vergeten, we zitten dan goed in ons gevoel. Hierdoor kunnen we terwijl we geheel bij ons zelf zijn en onszelf blijven voelen, ons tegelijkertijd gemakkelijk verbinden met een ander.

Profiteren van je mannelijke en vrouwelijke energie
Op alle fronten in ons leven kunnen we hiervan profiteren, in ons werk als we bijvoorbeeld leiding moeten geven of moeten samenwerken. Maar ook zeker in onze relaties zowel in alle interactie als in de beleving van onze seksualiteit. Bovendien kunnen we in onze vriendschappen en andere sociale contacten gemakkelijker en in meer ontspannenheid onszelf zijn en blijven als deze balans aanwezig is.

Maar wat is mannelijke en vrouwelijke energie eigenlijk? Waarom hebben we beide energieën nodig? En wat kun je er aan doen als de balans ontbreekt?

Mannelijke energie
Mannelijke energie helpt ons om onszelf te laten zien, te manifesteren in de wereld. Het is een energie die leidt tot daadkracht, grenzen stellen (voor jezelf opkomen), en zorgt ervoor dat we ondernemend zijn.

Vrouwelijke energie
Vrouwelijke energie is van nature meer naar binnen gericht, naar ons gevoelsleven. En daar waar die naar buiten is gericht, ziet die toe op het innerlijk van de anderen. Het is een zachte, ontvankelijke en verbindende energie.

Balans in mannelijke en vrouwelijke energie
Als je vrouwelijke en mannelijke energie in balans is, voel je je prettig en op je gemak in je omgeving, voel je anderen en je omgeving gemakkelijk aan en is je handelen hierop afgestemd. Dan ben je in staat de waarde uit jezelf te halen, je kunt je gemakkelijk verbinden met anderen zonder jezelf daarin te verliezen, je voelt aan wat goed en niet goed is en je kunt zodoende goede keuzes maken.

Als je mannelijke of je vrouwelijke energie overheerst, ontbeert je vaak de kracht of zachtheid om het leven in ontspannenheid aan te kunnen.

Mannelijke energie domineert
Als je mannelijke energie domineert zul je naar alle waarschijnlijkheid erg veel nadruk leggen op het bereiken van doelen, hoe je wilt worden gezien in de buitenwereld en op succes en erkenning door anderen. Hierdoor wordt je vrouwelijke energie onderdrukt, waardoor je gemakkelijk het contact met je gevoelsleven en daardoor met jezelf en de ander verliest.

Bij een overdosis aan mannelijke energie zal je eerder gefocust zijn op het doel en minder op het proces. Je zult meerwaarde hechten aan het aanzien van anderen dan aan het gevoel van andere betrokkenen. Je zult hierbij weinig stil staan bij wat je gevoel je ingeeft.

Dit leidt ertoe dat je je houvast meer buiten jezelf dan in jezelf zoekt. Je probeert steeds te presteren en succesvol te zijn, het liefst wil je het beste zijn van allemaal.

Gespannenheid
Zo kan er gemakkelijk gespannenheid ontstaan door de angst niet te bereiken wat je wilt. Bovendien kan hierdoor gemakkelijk voorbij worden gegaan aan de menselijke / emotionele aspecten met het oog op het beoogde doel.

Onzekerheid
Door het belang dat wordt gehecht aan het aanzien naar buiten toe, zal de houding worden aangemeten dat je heel sterk en krachtig bent. Dit om de van binnen heersende onzekerheid zoveel mogelijke te verbergen.

Moeite met verbinden
Mensen met teveel aan mannelijke energie hebben moeite om te voelen, hun hart te openen, zich emotioneel te verbinden met een ander en moeite om zich kwetsbaar te tonen en controle los te laten. Een symptoom hiervan is het voortdurend druk (willen) hebben en de neiging om ideeën en plannen heel snel in handelen om te willen zetten.

Stress
Door een overschot aan mannelijke energie of een tekort aan vrouwelijke energie, ben je geneigd om te veel te denken, te piekeren en zorgen te maken. Dit leidt tot rusteloosheid, in je stress, een gevoel van leegte en het ontbreken van bezieling en plezier in dat wat je doet.

Overschot aan vrouwelijke energie
Als je een overschot aan vrouwelijke energie hebt, of een tekort aan mannelijke energie, is iets je snel te veel. Je reageert hypergevoelig op prikkels vooral omdat je te veel met anderen bezig bent. Je vindt het moeilijk om grenzen te stellen omdat de mannelijke kracht die je nodig hebt, ontbreekt. Je vindt het moeilijk om nee te zeggen en je laat je gemakkelijk meeslepen door emotionele stemmingen.

Overprikkeld
Door je vrouwelijke energie kun je je gemakkelijk inleven in anderen en diep in je eigen gevoelens zinken. Als je je eigen gevoelswereld onvoldoende kent, je eigen gevoel en emoties te weinig toelaat, en te veel op anderen bent gericht, raak je overvol en overprikkeld. De emoties van anderen raken je eigen emoties aan en doordat je je eigen gevoelswereld onvoldoende kent, raak je hierdoor verward.

'Please' gedrag
Als de vrouwelijke energie de mannelijke energie domineert kan dit er toe leiden dat je te veel met anderen bezig bent. Een zachte zorgzame kant gecombineerd met te weinig eigenwaarde leidt gemakkelijk tot pleasegedrag.

Omdat je niet genoeg met je zelf en je eigen gevoel verbonden voelt, raak je de grond onder je voeten kwijt, waar je onzeker van wordt. Je wil graag goed doen maar vergeet jezelf. Er is dan sprake van onvoldoende verbinding met de mannelijke energie van zelfbewustzijn, voor jezelf opkomen en je innerlijke (daad)kracht.

Onzichtbaarheid
Wanneer je vrouwelijke energie domineert, kun je te veel naar binnen. Je raakt angstig voor wat er om je heen gebeurt en richt je uit veiligheid alleen op je eigen kleine wereld en verantwoordelijkheden. Je sluit je af voor de wereld om je heen en wordt liever niet opgemerkt of gezien. Dat voelt dan bedreigend. Je neemt je plek niet meer in en kunt niet meer laten zien wie je bent.

De voordelen van balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie
Als zowel de vrouwelijke als de mannelijke energie alle ruimte krijgt, houden deze elkaar in balans. Dan waardeer je je zachtheid en je gevoeligheid. Hierdoor voel je de mensen om je heen aan zonder jezelf daarin te verliezen. Tegelijkertijd voel je de daadkracht en het vertrouwen om naar je gevoel te luisteren en er naar te handelen. Je durft er voor uit te komen zonder jezelf te hoeven overschreeuwen.

Als je je veilig voelt door voldoende mannelijke energie kun jij je hart openen en je vrouwelijke energie laten stromen. Dan kun jij je hart verbinden met je denken en je doen, essentieel voor jouw levensgeluk.

  1. Wat kun je er aan doen om je mannelijke en vrouwelijk energie in balans te krijgen?
  2. Ontdek je onzekerheden en zie die onder ogen. Verzacht daar waar je verhardt.
  3. Leer je eigen gevoelswereld kennen en ken die de waarde toe die het verdient.
  4. Besef en laat in je gevoel binnen komen dat jij evenveel waard bent als een ander, je bent niet meer en niet minder waard.
  5. Vertrouw op en luister naar je gevoel.
  6. Neem je plek in zonder je kleiner of groter te maken.
  7. Stel je vanuit dit open voor je omgeving en doe wat goed voelt en doe niet wat niet goed voelt.

Geschreven door C. Bun