EFT

12-06-2023

EFT, oftewel Emotional Freedom Techniques, is een vorm van energetische psychologie die wordt gebruikt om emotionele blokkades en negatieve emoties te verminderen of op te lossen. Het is gebaseerd op het idee dat de oorzaak van emotionele problemen en psychologische stress vaak te vinden is in verstoringen in het energiesysteem van het lichaam. 

Het belang van het oplossen van emotionele blokkades voor het vinden van een nieuwe liefde

Wat is EFT?

De basis van EFT is de combinatie van het stimuleren van specifieke acupunctuurpunten door er zachtjes op te kloppen, terwijl tegelijkertijd specifieke taalpatronen worden gebruikt om negatieve emoties en belemmerende overtuigingen aan te pakken. Door het kloppen op deze punten en het uitspreken van bepaalde zinnen, kan de verstoring in het energiesysteem worden vrijgegeven en kunnen negatieve emoties worden verminderd of opgelost.

EFT kan worden toegepast op een breed scala aan emotionele en psychologische problemen, zoals angst, stress, traumatische herinneringen, fobieën, depressie, zelftwijfel en verslavingen. Het kan ook worden gebruikt om positieve affirmaties te versterken en het algemene welzijn te bevorderen.

De techniek is relatief eenvoudig en kan door individuen zelf worden toegepast, hoewel het ook effectief kan zijn wanneer het wordt begeleid door een getrainde EFT-beoefenaar. Het kan zowel als een zelfhulpmethode worden gebruikt als in combinatie met andere therapievormen.

Het belang van het oplossen van emotionele blokkades voor het vinden van een nieuwe liefde met behulp van EFT

Het vinden van een nieuwe liefde is een prachtige kans om verbinding, vreugde en groei te ervaren. Echter, als we emotionele blokkades met ons meedragen, kan het moeilijk zijn om een gezonde en vervullende relatie aan te gaan. Gelukkig biedt EFT (Emotional Freedom Techniques) een krachtige tool om deze blokkades op te lossen en ons open te stellen voor liefde en verbinding op een dieper niveau.

EFT is gebaseerd op het idee dat emotionele problemen en blokkades voortkomen uit verstoringen in het energiesysteem van ons lichaam. Door zachtjes te kloppen op specifieke acupunctuurpunten en tegelijkertijd belemmerende overtuigingen en negatieve emoties te benoemen, kunnen we de energetische blokkades vrijmaken en loslaten.

Hier is waarom het oplossen van emotionele blokkades met behulp van EFT zo belangrijk is bij het vinden van een nieuwe liefde:

1. Zelfbewustzijn: EFT stelt ons in staat om dieper in onszelf te duiken en bewust te worden van de emotionele blokkades die ons tegenhouden. Het helpt ons om inzicht te krijgen in onze pijnlijke ervaringen, onverwerkte emoties en negatieve overtuigingen die ons beïnvloeden in relaties. Dit bewustzijn is essentieel om verandering mogelijk te maken.

2. Emotionele heling: EFT biedt een effectieve manier om emotionele pijn en trauma's uit het verleden te helen. Door de specifieke acupunctuurpunten te kloppen en tegelijkertijd de belemmerende emoties te erkennen en te accepteren, kunnen we de lading van deze emoties verminderen en ze geleidelijk loslaten. Dit opent de weg voor diepgaande heling en emotionele vrijheid.

3. Loslaten van oude patronen: Emotionele blokkades kunnen ons gevangen houden in oude patronen en herhalingen van destructieve relaties. Met EFT kunnen we deze patronen doorbreken door de onderliggende emotionele wortels aan te pakken. We kunnen belemmerende overtuigingen over onszelf en relaties loslaten, zodat we een gezondere dynamiek kunnen creëren en aantrekken.

4. Versterken van zelfliefde: EFT nodigt ons uit om onszelf volledig te accepteren en lief te hebben, ongeacht onze emotionele wonden of tekortkomingen. Het helpt ons om een dieper niveau van zelfcompassie en zelfzorg te ontwikkelen. Door emotionele blokkades op te lossen, kunnen we onze eigen waarde erkennen en vanuit een gezonde en liefdevolle plek een nieuwe liefdesrelatie aangaan.

5. Openstellen voor liefde: Wanneer we emotionele blokkades loslaten en ons energieveld bevrijden, creëren we ruimte om liefde te ontvangen en te geven. We kunnen ons openstellen voor een gezonde en vervullende relatie, gebaseerd op verbinding,

vertrouwen en wederzijdse groei. EFT helpt ons om onze harten te openen en ons potentieel voor liefde te vergroten.

Het oplossen van emotionele blokkades met behulp van EFT is een waardevol proces dat ons kan bevrijden van oude wonden en ons in staat kan stellen om een gezonde en liefdevolle relatie aan te gaan. Het biedt de mogelijkheid om onszelf te helen en ons emotioneel voor te bereiden op de liefde die we verlangen en verdienen. Door dit innerlijke werk te doen, kunnen we de weg vrijmaken voor een mooie en betekenisvolle liefdeservaring.

1. Zoek een rustige en comfortabele plek waar je niet gestoord zult worden. Ga zitten in een ontspannen houding en sluit je ogen. Adem diep in en uit om jezelf te gronden en te ontspannen.

2. Identificeer een specifiek emotioneel issue, een negatieve emotie of een belemmerende overtuiging waar je aan wilt werken met behulp van de EFT-techniek. Dit kan iets zijn dat je beperkt of negatief beïnvloedt in je leven.

3. Tijdens deze meditatie zullen we gebruikmaken van de EFT-taptechniek. Begin met het kloppen met je vingers op het karatepunt (de zijkant van je hand) terwijl je een kalmerende zin uitspreekt, bijvoorbeeld: "Ondanks mijn [probleem/emotie/overtuiging], accepteer en hou ik van mezelf."

4. Terwijl je blijft kloppen op het karatepunt, breng je de negatieve emotie, het probleem of de overtuiging duidelijk in je geest. Geef het een naam en bepaal de intensiteit ervan op een schaal van 0 tot 10.

5. Begin met de EFT-sequenties door op de volgende punten te kloppen terwijl je korte zinnen uitspreekt die de negativiteit benoemen:

- Binnenkant van de wenkbrauw: "Dit [probleem/emotie/overtuiging]."

- Buitenkant van het oog: "Ik voel me nog steeds [probleem/emotie/overtuiging]."

- Onder het oog: "Ik laat deze [probleem/emotie/overtuiging] los."

- Onder de neus: "Ik geef mezelf toestemming om te helen."

- Op de kin: "Ik laat deze negativiteit los."

- Op het sleutelbeen: "Ik kies voor liefde en acceptatie."

- Onder de arm: "Ik bevrijd mezelf van deze [probleem/emotie/overtuiging]."

- Bovenkant van het hoofd: "Ik ben vrij en in balans."

6. Herhaal de EFT-sequenties terwijl je jouw specifieke zinnen aanpast aan het issue waaraan je wilt werken. Blijf kloppen en jezelf herinneren aan je eigenwaarde en het verlangen om dit los te laten.

7. Na een paar rondes van de EFT-sequenties, stop met kloppen en haal diep adem. Breng je aandacht naar binnen en voel de verandering in je lichaam en geest. Merk op of er enige verschuiving of verlichting heeft plaatsgevonden in de intensiteit van het issue.

8. Als de intensiteit niet volledig is afgenomen, herhaal dan de EFT-sequenties en blijf jezelf toestemming geven om te helen en te transformeren.

9. Neem de tijd om in stilte te zitten en de

heling en verschuiving te laten integreren. Wees mild en compassievol voor jezelf terwijl je door dit proces gaat.

10. Breng langzaam je aandacht terug naar je ademhaling en naar je lichaam. Beweeg je lichaam voorzichtig en open je ogen wanneer je er klaar voor bent.

Deze meditatie kan regelmatig herhaald worden om dieper in te gaan op specifieke issues en om heling en bevrijding te bevorderen met behulp van de EFT-techniek.

 1. Identificeer een specifieke emotie, belemmerende overtuiging of situatie waar je aan wilt werken. Dit kan iets zijn dat momenteel stress, angst, verdriet of enige vorm van negatieve emoties bij je veroorzaakt.

 2. Schaal de intensiteit van deze emotie op een schaal van 0 tot 10, waarbij 0 staat voor geen intensiteit en 10 voor maximale intensiteit.

 3. Begin met de opzetfase. Klop zachtjes met twee vingers op het zogenaamde "karatepunt" aan de zijkant van je hand terwijl je de volgende zin herhaalt (of pas de zin aan naar jouw specifieke situatie): "Ondanks deze [emotie/probleem/situatie], accepteer en hou ik van mezelf."

 4. Ga vervolgens naar de volgende EFT-punten en klop zachtjes met twee vingers op elk punt, terwijl je korte zinnen uitspreekt die de emotie, het probleem of de situatie benoemen. De punten zijn:

  • Binnenkant van de wenkbrauw
  • Buitenkant van het oog
  • Onder het oog
  • Onder de neus
  • Op de kin
  • Op het sleutelbeen
  • Onder de arm
  • Bovenkant van het hoofd

Bijvoorbeeld, terwijl je op het punt onder het oog klopt, zou je kunnen zeggen: "Deze [emotie/probleem/situatie] onder mijn oog."

 1. Ga door met het kloppen op deze punten terwijl je je uitspreekt over de emotie of het probleem. Blijf de zinnen herhalen terwijl je het kloppen op elk punt voortzet.

 2. Na een paar rondes van het kloppen, stop en adem diep in en uit. Controleer opnieuw de intensiteit van de emotie op een schaal van 0 tot 10. Merk op of er enige verandering is opgetreden.

 3. Herhaal indien nodig de EFT-sequenties, met aangepaste zinnen, totdat de intensiteit van de emotie significant is verminderd.

 4. Sluit de sessie af door opnieuw te kloppen op het karatepunt en een positieve affirmatie uit te spreken, bijvoorbeeld: "Ik kies ervoor om liefdevol en in balans te zijn."