Ontwaken Kundalini

Het ontwaken van de kundalini is iets waar men binnen de yoga en andere spirituele tradities bewust naar streeft. Tevens is het een bijverschijnsel dat op kan treden bij spirituele ontwikkeling, of die nu oosters of westers is georiënteerd. Iedereen op het pad van zelfontwikkeling kan een (gedeeltelijk) ontwaken van kundalini ervaren, bewust of onbewust. 

Het activeren van de Kundalini kan op drie manieren:

  1. Via een inwijding / activatie door een gevorderde op het spirituele pad of een meester
  2. Gestaag, via oefeningen en intentie (meditatie, yoga, energiewerk)
  3. Spontaan

Vaak is manier twee een voortzetting van manier een: als je je inwijding hebt ontvangen, vormt die een trigger en uitnodiging voor de kundalini-energie in jou om te ontwaken en op te stijgen. 

Aandachtspunten zijn:

  • Bij het bewust doen ontwaken van kundalini (manier 1 en 2) is het van belang dat je verantwoording neemt voor je eigen leven en de invulling ervan, voor je fysieke welzijn en voor je eigen zelfrealisatie in de vorm van persoonlijke ontwikkeling en het ontdekken van je levensdoel. 
  • Bij veel mensen, ook in het Westen, die met spiritualiteit bezig zijn, kan de kundalini deels spontaan ontwaken (manier 3), wat voor intense sensaties maar ook voor (spirituele) crises kan zorgen als hier niet correct en zorgvuldig mee om wordt gegaan. Blokkades in het systeem (energie, fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal) kunnen de energie en het rijzen daarvan doen stagneren, wat voor ongemak kan zorgen (lees later meer over de symptomen).

Het pad van Kundalini ontwaken
De inwijding vormt een nieuw startpunt voor jou om de energiestroom zelf te onderhouden en naar wens opnieuw verder te activeren. Dit doe je via oefeningen die ik je zal leren. Deze oefeningen vormen na(ast) de inwijdingen het feitelijke pad van kundalini ontwaken.