Zelfliefde

01-01-1001

Wat maakt ons gelukkig?

Voor het beantwoorden van deze vraag moeten we eerst kijken naar wat ons ongelukkig maakt. Waarom zijn wij mensen niet altijd en overal gelukkig, waarom kunnen we het zaligmakende gevoel niet vasthouden als het er is? Wat missen we, waardoor we ons -soms of vaak- ongelukkig voelen? 

We voelen ons diep vanbinnen leeg!
Dit is ons grote probleem: we voelen ons diep vanbinnen leeg. En we zoeken de oplossing in de buitenwereld. In een poging de leegte te vullen, storten we ons op studies, werk, geld, kleren, vrienden, sport, etc. We willen gezien worden, erbij horen, aandacht krijgen en waardering oogsten. Om de leegte, die we diep vanbinnen voelen én vrezen, op te vullen...

Maar de leegte kan niet écht worden opgevuld met andermans aandacht en waardering. Het is namelijk onbestendig, niet altijd aanwezig. Het is onzeker. Wat als die ander wegvalt door een verhuizing of overlijden, wat als de aandacht en waardering minder wordt in de loop der tijd, wat als je je vergist hebt in die ander. Er zijn 1000 redenen te verzinnen waarom anderen de leegte in jou niet echt kunnen opvullen. 

Zelfliefde als sleutel tot een gelukkig leven

Er is maar één goede, constructieve en eindeloze manier: het gat opvullen met liefde voor jezelf. Dit is dé basis van een gezond, fijn en gelukkig leven. Zelfkennis (jezelf kennen), zelfwaardering (jezelf waarderen) en zelfliefde (van jezelf houden). Een bron die, eenmaal aangeboord, altijd en overal aanwezig is. 

En daar gaan we in deze les aan werken! Aan werken? Jazeker! Het is namelijk geen gegeven, iets wat is of komt aanwaaien. Deze bron van geluk moeten we leren zien, aanboren en hanteren! 

Maar dit is nog niet alles. Het mes van liefde snijdt namelijk aan twee kanten: Alleen zij die zichzelf liefhebben, kunnen met anderen een onvoorwaardelijke liefdevolle verbinding aangaan, een echte hartsverbinding, een zielsverbinding die diepe, diepe bevrediging schenkt. 

Zelfliefde als voorwaarde voor evenwichtige, stabiele en bevredigende relaties met anderen. Je geeft jezelf niet meer weg, je verliest jezelf niet meer, laat niet meer over je heenlopen, probeert anderen niet meer te pleasen of juist te sturen. Oude, onevenwichtige relaties versterken juist het gevoel van leegte, nieuwe liefdevolle en evenwichtige relaties zijn vervullend en opbouwend. 

De waarde van zelfkennis, de kracht van zelfwaardering en de magie van zelfliefde zorgen ervoor dat jouw leven vervuld raakt en dat jouw relaties diepe bevrediging gaan schenken. Een nieuw en gelukkig leven lacht je toe...

Accepteer jezelf zoals je bent

Alleen wie zichzelf liefheeft, kan anderen onvoorwaardelijk lief­hebben. Alleen wie zichzelf accepteert, kan anderen accepteren zoals ze zijn. Alleen zij die vrede met zichzelf sluiten, kunnen anderen oprecht de hand reiken. De basis van een liefdevolle en harmonieuze samenleving is dus zelfliefde, zelfacceptatie en zelfkennis. 

Zie het leven niet als een uitdaging om perfect te zijn, maar neem het zoals het is: een uitdaging om te groeien in wijsheid, kracht en liefde, een pad die je met vallen en opstaan aflegt in je leven. 

Leg de lat niet te hoog, haak niet af als het even niet lukt, maar relativeer en lach. Humor helpt je te relativeren én humor is een uitlaatklep. Laat gaan die zooi, lachuh...

Zelfliefde begint voor de spiegel. Leer naar jezelf te kijken met een eerlijke blik, open en onbevangen. Verstop niets, wees eerlijk. Kijk naar je mooie kanten, kijk naar je minder mooie kanten, kijk naar je lelijke kanten. Kijk naar wie jij echt bent, vanbinnen en vanbuiten. 

Nobody is perfect

Niets en niemand is perfect. Die mooie vrouw op de foto? Achter al die dikke lagen make-up? Is dat mooi? Ook als ze uit bed stapt, als ze zit te poepen op de wc, als ze ouder wordt... Nog steeds mooi? Nog steeds overeenkomstig onze wrede en onhaalbare schoonheidsidealen. Laat je niet voor de gek houden, wees eerlijk, puur en naturel. Daarmee doe je jezelf een enorm plezier.

Dat geldt ook voor mannen die op steeds jongere leeftijd naar de sportschool gaan. Bang om zonder spierbundels niet aantrekkelijk gevonden te worden? Bang om buiten de boot te vallen? Een angst die bij elke oefening wordt gevoed. Waarop is jouw zelfvertrouwen gebaseerd, waarmee vul je jouw spieren? Met angst of met liefde? Het is fijn om je lichaam in te spannen, te trainen, om je spieren aan het werk te zetten. Heel gezond zelfs. Maar vraag je wel af waarom je het doet, met welke intentie. Wat wordt sterker bij het liften van al die kilo's: jouw schijnzekerheid of jouw zelfliefde?

Zelfliefde, gebaseerd op een realistisch en eerlijk beeld van je zelf. Daar gaat het om. Wie perfectie nastreeft, komt vroeg of laat ten val. Wie immer een geweldig beeld van zich naar buiten toe uitdraagt, valt vroeg of laat door de mand. Het is niet vol te houden. Hoeveel sterren zijn er wel niet die door het ijs gezakt, die het schijnbeeld van zichzelf niet langer konden volhouden, die misvormd, uitgeblust en depressief moesten afhaken...

Hoe kunnen we onszelf liefhebben? 

Door het hart naar onszelf toe te openen. Ons hart dat vaak door vervelende gebeurtenissen is gesloten. Ooit werden we gekwetst. Om deze pijn niet meer te hoeven voelen, hebben we de poort van liefde, deels of geheel, gesloten. Als voelen zo naar kan zijn, dan willen we niet meer voelen. Bijna iedereen op aarde maakt dit mee. Maar als we niet meer bij ons gevoel durven komen, als we ons ervoor afsluiten, dan kunnen we ons ook niet meer verbinden. Dat is de tol die we ervoor betalen. Het leven wordt grijzer, killer, matter... met alle gevolgen van dien. Het grootste gevolg? We missen de bevrediging, de vervulling, de voldoening die ons intens gelukkig maakt.  

We gaan krampachtig in het leven staan, ons op een onnatuurlijke manier gedragen, we gaan van anderen eisen dat ze ons gelukkig maken. We raken niet alleen zelf uit balans, ook onze relaties lijden eronder. Hoe doorbreken we deze spiraal? Willen we weer gelukkig worden, dan zullen we onze aandacht moeten richten op ons hart.

Als je gaat zoeken naar zelfliefde, kan je beschuldigd worden van egoïsme, vaak door mensen die gaan inzien dat ze hun speelruimte met jou aan het verliezen zijn. Wie aan zichzelf werkt is geen egoïst. Je doet het niet om een ander te schaden, maar om jezelf de ruimte te geven die je nodig hebt om echt gelukkig te worden. Laat je dus niet beschuldigen en wegzetten, door niemand!

Praktische handwijzer voor Zelfliefde

► Quality time

Neem tijd voor jezelf. Zoek niet altijd afleiding in de buitenwereld, investeer niet altijd in andere mensen en andere dingen, maar breng meer tijd alleen door. Leer jezelf kennen en onderzoek je behoeftes en passies. Wat heb je echt nodig, waar word je echt enthousiast van? Geef het jezelf, gun het jezelf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vervullen van je behoeftes, niemand anders. 

Wie investeert in zijn of haar persoonlijke ontwikkeling is NIET egoïstisch bezig. De liefdevolle aandacht die je aan jezelf geeft, resulteert uiteindelijk in liefdevollere relaties met anderen. 


► Dansen
Dansen geeft energie, werkt bevrijdend, maakt zelfbewust en versterkt het zelfvertrouwen. Wie regelmatig danst beweegt makkelijker, sierlijker en sensueler. Wie danst leert zijn of haar lichaam beter kennen, raakt er meer en meer vertrouwd mee en dat straal je uit... de aantrekkingskracht wordt groter! Wie het lichaam kent, de mogelijkheden en onmogelijkheden, beweegt ook makkelijker in bed. Je zal tijdens de seks niet meer afgeleid worden door fysieke ongemakken, ongelukkige en pijnlijke standjes, etc. 

► Seksuele dans
Dansen is ook uitermate geschikt om seksuele energie op te wekken. Alleen of samen met een ander. Ruim de troep op, steek kaarsjes aan, sluit de gordijnen, trek sexy kleding aan en zet je favoriete muziek op. Fijne, warme, sensuele klanken. Muziek die je voelt in de buik. Sluit je ogen, ga op in de muziek, voel elke klank, wordt één met elke noot. Laat je (ver)leiden door de muziek. Zwaai met je heupen, beweeg heftig bij wilde klanken, beweeg zwoel bij zachte klanken. Wanneer je één bent, open dan je ogen. Kijk eventueel in de spiegel en houdt het gevoel vast. Verleid jezelf. Raak jezelf aan. Buik, armen, borsten, billen, haar, overal. Voel de seksuele energie stromen, ga erin op. Stimuleer de lingam of de yoni en verspreid de energie over je lijf. Voel de extase toenemen...

► Innerlijk vuur
Ga lekker liggen en kom tot rust. Haal rustig adem, door de neus diep in de buik. Ontspan. Ga met de aandacht naar het bekkengebied en roep de seksuele energie op. Verspreid deze door het hele lichaam. Geniet in stilte van de sensuele gevoelens. Visualiseer dan een lichtbron in je onderbuik, een innerlijk vuur en voel de warmte van het vuur door je hele lijf trekken. Alles wordt licht, alles wordt warmer. Een bron van pure seksuele energie. Verspreid het door je lichaam, geef je eraan over, wordt één. Het is jouw natuurlijke seksuele kracht. Laat jouw wezen samenkomen met jouw seksuele energie. Straal dan deze warme kracht uit, geef licht. Vanuit de buik, via het hele lijf naar buiten toe de wereld in. Geen schaamte, geen beperking... het is jouw ware natuur. 

► Sensuele aanraking
Je kent inmiddels de helende en koesterende kracht van aanraking. Het genot van een liefdevolle aanraking bevestigt het recht op geluk. We mogen gelukkig zijn, ondanks de pijnlijke ervaringen, we mogen genieten, naast de moeilijke uitdagingen. Er bestaat ook sensueel genot, aanraken om de seksuele energie te bevrijden. Raak jezelf langzaam en voorzichtig aan. Streel jezelf, bewonder jezelf. Neem de tijd om je lijf te ontdekken. Doe het met liefde, zonder oordeel, vol tederheid. Het is jouw huis en vervoermiddel op aarde én de poort naar een groter bewustzijn, naar extase. 

Kijk, voel en ruik. Ontspan en geniet. Streel jezelf zacht met de toppen van de vingers. Gebruik een veer of een zijdezachte stof. Wat vind je lekker, wat geeft erotisch genot, waar raak je heerlijk opgewonden van? Wat vind je moeilijk, waar zit nog schaamte? Accepteer de gevoelens die boven komen drijven, oordeel niet. 

► De uitgebreide variant
Steek kaarsjes aan, verspreid een heerlijk luchtje, zet een zwoel meditatief muziekje op en smeer jezelf in met massageolie. Hierdoor glijden jouw handen en vingers nog makkelijker over je huid. Er zijn geen beletsels meer, alles gaat soepel, alles is glad. Wie de olie opwarmt, smaakt het genot van warme olie. Een siddering trekt door je lijf, echt waar. Neem er de tijd voor. Raak delen van je lijf aan, die je niet vaak aanraakt. Lekker tussen de tenen, de bal van je voet, de hielen, de achterkant van je benen, de billen, de binnenkant van de dijen, de buik, de borsten, de zijkant net onder de oksels, tussen de vingers, je hals, nek, wangen, neus, oren. In de oren komen veel zenuwen samen, een uiterst gevoelig en sensueel deel van je lijf dus... Ga op in het genot!

► Zelfbevrediging vrouwen
Smeer wat olie over de binnenkant van je dijen, je schaamlippen, je vagina, de anus. Streel en masseer zacht je gevoelige delen. Ook je borsten en tepels. Streel zachtjes de clitoris, maak draaiende bewegingen met de vingertoppen. Zoek uit wat lekker is, waar je opgewonden van raakt. Glij met je vingers naar binnen en zoek de gevoelige plekjes. Masseer wat sneller en langzamer, wissel af. Onderzoek de anus. Voel wat het met je doet. Voel de seksuele energie stromen, voel de warme gloed door je lijf trekken... Geef je over aan het genot!

► Zelfbevrediging mannen
Smeer je penis in met olie. Neem er de tijd voor, elk stukje, van de eikel tot de balzak, zacht en teder. Houd de penis met één of twee handen vast, met de duimen omhoog of omlaag. Wissel af, onderzoek wat lekker is. Beweeg snel en langzaam. Raak het gebied tussen balzak en anus aan. Masseer het met de vingertoppen. Maak rondjes om de anus. Dit zijn allemaal uiterst gevoelige plekjes van je lijf. Steek je vingertop naar binnen Geniet. Voel de seksuele energie stromen, voel de warme gloed die door je lijf trekt. Geef je eraan over!

► Orgasme
Klaarkomen mag maar hoeft niet. Het is een keuze, afhankelijk van de setting en van hoe je je voelt. Wie klaarkomt verliest de seksuele energie. Je bent moe en ontspannen. Je kan heerlijk in slaap vallen bijvoorbeeld. Klaarkomen om tot rust te komen. Wie niet klaarkomt, houdt de seksuele energie vast. Je voelt je energieker. De opwinding blijft sluimeren en kan ieder moment oplaaien, daar is weinig stimulans voor nodig. Wil je de gevoelens tot bedaren brengen zonder klaar te komen, ga dan bewust ontspannen. Neem bijvoorbeeld een heerlijk warm bad met lavendelolie. Verzet daarna je gedachten.

► Stimuleren liefdevolle seksualiteit
Wie besluit de seksuele energie vast te houden, kan met de volgende eenvoudige oefening het beleven van liefdevolle seksualiteit bevorderen. Seks vanuit het hart, van lust naar liefde, van begeerte naar bewondering. Leg na het stimuleren van de seksuele energie je linkerhand op je hart en je rechterhand op je geslachtsorgaan. Open in gedachten je hart en laat ook de liefde stromen. Laat de energieën een paar minuten heen en weer stromen tussen deze twee gebieden. Er komt een verbinding tot stand. Een verbinding die op elk moment geactiveerd kan worden. Zijn de blokkades tussen hart en geslacht weg, dan is een gedachte genoeg om de liefdevolle seksuele energie te laten ontvlammen.   

Leren omgaan met jezelf

Op ieder potje past een dekseltje, maar wat als het dekseltje niet te vinden is. Veel mensen worden thans uitgedaagd om te leren omgaan met zichzelf, zonder een vaste partner. Of het is een bewuste keuze, of een geschikte partner ontbreekt simpelweg. Bleven we vroeger bij elkaar, ook als de vlinders gevlogen waren en de liefde over was, vandaag de dag beëindigen we sneller een relatie die niet langer gelukkig maakt. Ondanks het enorme aanbod aan koppelmogelijkheden, denk aan alle datingsites, vindt lang niet iedereen een geschikte partner. Velen haken zelfs teleurgesteld af. We zullen het kennelijk met onszelf moeten rooien, voor een korte of lange duur. Hoe doen we dat?

Wie een vrijgezellenbestaan niet kan accepteren en blijft zoeken, kan behoorlijk wanhopig raken. Een gemoedstoestand die verre van fijn is. Een zwaar gevoel dat kan doorgroeien tot een stadium waarin het jou overneemt... Ik krijg klanten in de praktijk die dagelijks actief zijn op datingsites. Dwangmatig gedrag dus. 

Dit moet je zien te voorkomen. Puur uit lijfsbehoud. Dat kan maar op één manier: acceptatie. Je hoeft niet te aanvaarden dat het er nooit is, maar nu in ieder geval niet. Het betekent niet dat je de deur moet sluiten, maar wel op een kier moet zetten. Accepteer dat er nu geen geschikt persoon naar binnen wandelt.

Een uitdaging

Je staat voor een uitdaging, een fase van ontwikkeling. Vraag jezelf het volgende af: heb ik liever wie dan ook of wacht ik op een geschikt iemand? Kan ik me erbij neerleggen of vlucht ik ervoor weg? En waarom eigenlijk? Waarom kan ik niet alleen zijn? Wat is het probleem... Maak het duidelijk voor jezelf. Ga de confrontatie aan met deze essentiële vraag. Kan je niet zonder een ander bestaan, waarom niet? Voel je jezelf buitengesloten, waarom eigenlijk? Wat mis je als er geen partner is? Waarin schiet het leven te kort? 

Wie van zichzelf leert houden, neemt geen genoegen meer met wie dan ook. Je bent bereid te wachten op een geschikte partner, op iemand die echt bij jou past, jou dat kan geven waar je werkelijk naar verlangt. En als die man of vrouw er niet is, dan is het ook oké. De leegte in jezelf, het nare gevoel vanbinnen, is namelijk opgevuld: met de liefde voor jezelf...

Het is niet zo dat het 'goed' is om een relatie hebben en 'fout' om geen relatie te hebben.

Dit betekent geenzins dat het niet moeilijk is bij tijd en wijle. We maken het niet mooier dan het is. We blijven sociale wezens... Wat kan je doen om deze periode tot een waardevolle ervaring te maken? Gebruik de tijd om jezelf te leren kennen en van jezelf te leren houden. Maak voor jezelf duidelijk wat je verlangt en waarom. Maak inzichtelijk welke eigenschappen van een partner beter bij jou passen en welke niet. Waar neem je absoluut geen genoegen mee, en waar vallen eventueel compromissen over te sluiten? Deze belangrijke vragen zijn makkelijker te beantwoorden naar mate je jezelf beter leert kennen. 

Blijf actief, maar accepteer wat is

Neem ook het heft in eigen hand. Maak van de tijd die jou gegeven is een bijzondere tijd. Wacht niet langer tot de prins op het witte paard langskomt, maar geef jezelf dat waar je naar verlangt. Kom in beweging. Bijvoorbeeld als je de behoefte voelt aan een tedere aanraking en liefdevolle intimiteit. Hiervoor hoef je geen partner te hebben. Er zijn mensen die dit heel goed kunnen, die er bedreven in zijn, die veel ervaring hebben, die het misschien beter in de vingers hebben dan een gemiddelde partner... Koppel aanraking los van een partner en geniet! 

Zoek hulp. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Vraag mensen jou te helpen. Met het ophangen van een schilderij, met het plakken van een lekke band, met het winter klaarmaken van de tuin, met het vastnaaien van een gescheurd kledingstuk, met het delen van een teder moment. Voel je niet bezwaard, vind het niet gek. Wees niet boos of teleurgesteld als het antwoord nee is. Dat kan, dat mag. Maar vraag... Er zijn veel mensen die blij zijn als ze iets voor een ander kunnen doen. In ruil voor een etentje, of wat dan ook.

Het accepteren van een eenzamere fase in je leven, hoeft niet te betekenen dat je alle pogingen om in contact te komen met leuke mensen op nul zet. Blijf actief, maar met mate. Handel niet vanuit frustratie of verslaving, maar omdat je het leuk vindt. Alleen als het echt goed voelt, alleen dan als je jezelf goed voelt. 

Zoek geen relatie, dat maakt het contact zwaar en gecompliceerder dan nodig. Zoek een aardige vriend of vriendin om iets leuks mee te doen. Dat geeft lucht, dat geeft ruimte.  Fixeer niet teveel, maar laat het zijn. Niet goed is ook goed. Elke ervaring is waardevol, in elk contact zit iets leerzaams. 

Kom uiteindelijk tot de volgende inzichten:

  • Je bent iemand (somebody), ook zonder partner 
  • Het leven is fijn, ook zonder vaste partner
  • Je hebt geen partner nodig om gelukkig te zijn

Wie deze inzichten tot in zijn of haar grote teen voelt, opent de deur naar een nieuwe fase in het leven. Een fase waarin je je misschien weer kunt verbinden met een ander of met anderen, in alle vrijheid en in alle gelijkwaardigheid! Een verbinding die bestaat zolang het goed voelt. Een verbinding op punten die overeenkomen, waar je beiden veel plezier aan beleeft. Met de één ga je naar het museum, met de ander eet je een beschuitje ;)

Dit zijn relaties in de nieuwe tijd, een tijd die zal aanbreken. Een tijd waarin we afhankelijkheid hebben ingeruild voor onafhankelijkheid. Een tijd waarin we in evenwicht zijn, in onszelf en met elkaar. Een tijd waarop je nu wordt voorbereid!

De 10 geboden voor Zelfliefde

Liefde is alles. Liefde begint bij jezelf, met liefde voor jezelf. Iets wat je niet bezit kun je niet weggeven. Zelfliefde is niet hetzelfde als egoïsme. Liefde voor jezelf is uitdragen dat jij evenveel waarde toevoegt aan deze wereld als een ander.

1. Ik ben die ik ben
Met dit lichaam en deze geest moet ik het doen.
Dit is alles wat ik heb. Ik kan niet meer ruilen.
Dit is blijkbaar precies zoals ik moet zijn; zonder mij,
zoals ik op dit moment ben, was de schepping niet volledig.
Ik houd op mezelf verwijten te maken voor dingen die ik (nog) niet kan.

2. Ik hoef niet perfect te zijn
Ik hoef niet te kunnen wat ik niet kan.
Perfectie is stilstand en stilstand is dood.
Ik leef dus ik maak fouten.
Ik mag ook fouten maken. Van fouten leer ik.
Sterker nog: ik ben perfect, juist omdat ik de fouten maak die
ik maak! Zo houd ik de evolutie op gang.

3. Ik krijg precies wat ik nodig heb
Alles helpt mij om mijn opdracht op aarde te vervullen - ook
de tegenslagen en de ziekte, de vijanden en de ruzies, de
verloren liefdes en de gebroken harten.
Als ik dat nu niet zie, zal ik het later wel zien.
Ik besef bij elk moeilijk moment, dat alles nog veel erger had kunnen zijn.

4. Ik hoef alleen maar volstrekt eerlijk naar mezelf te zijn
Soms moet ik selectief met de waarheid omgaan.
Totale eerlijkheid naar andere mensen is niet altijd
liefdevol, integendeel.
En soms moet ik mezelf beschermen, dat is nu eenmaal zo in deze wereld.
Als ik maar niet lieg tegen mezelf; als ik maar weet wat ik doe en waarom.

5. Ik kan het nooit de hele wereld naar de zin maken
Wat de een goed vindt, vindt de ander waardeloos.
Er zal altijd iemand zijn die mij bekritiseert; er zal altijd iemand zijn die mij bewondert.
Ik moet maar gewoon doen wat ik voel dat ik moet doen.

6. Ik houd mijn aandacht in het Nu
Oude koeien horen in de sloot.
Alles is gebeurd omdat het moest gebeuren, het heeft geen zin er over te piekeren.
Ook vage fantasieën over de toekomst verspillen energie.
Nu is verreweg het boeiendste, interessantste moment van mijn leven,
want alleen Nu gebeurt er echt, in vlees en bloed, wat er gebeurt!
Gebruik maken van mijn geheugen en het opdiepen van nuttige herinneringen mag, maar ik ga niet zeuren.

7. Ik houd mijn aandacht hier
Hier is mijn lichaam, dus hier ben ik.
Hier is de belangrijkste plek op aarde!
Alleen hier kan ik werkelijk zien, ruiken, horen, voelen, proeven - hier klopt mijn hart,
hier haal ik adem, hier voel ik mijn spieren onder mijn vel.
Ik ga niet zweven, geen twee dingen tegelijk doen met mijn geest, want dan doe ik er minstens eentje half.
Ik ga me niet nodeloos druk maken over de eventuele gevoelens en gedachten van andere mensen over mij.
Ik ben hier.

8. Iedereen mag van mij genieten op zijn/haar eigen wijze
Ik ben hier nodig. Anderen leren van mij, ik leer van anderen.
Maar hoe, dat weet ik niet altijd en dat hoef ik ook niet te weten.
Ik laat iedereen zijn/haar oordeel over mij; positief of negatief.
Ik mag genieten van complimenten.
Ik kan ook kritiek incasseren.
En ik hoef niet elk beeld van een ander over mij te corrigeren.

9. Ik hoef niet bang te zijn 
Ik houd mijn angsten kritisch tegen het licht.
Lijdt een mens niet het meest onder het lijden dat hij vreest?
Ik wacht rustig af en ik bereid me voor,
maar ik ga niet fantaseren over alle vreselijke dingen die eventueel ooit zouden kunnen gebeuren.
Dat vind ik zonde van de tijd. We zien wel!
Als alles goed gaat, heb ik gelukkig niet vergeefs geleden.
En als er wel iets akeligs gebeurt, heb ik ten minste niet vooraf geleden.

10. Ik houd ontzettend veel van mezelf
Daarom kan ik ook van andere mensen houden.
Net zoals ik houd van dieren, planten, bomen, rotsen.
En alles houdt van mij.
De stoel waarop ik zit, houdt van mij.
Het tijdschrift dat ik in mijn handen heb, houdt van mij.
De zon bemint mij, de maan ook.

Alles is Liefde en ik ben een kostbaar liefdevol deeltje in het oneindige Heelal.

Bron: onbekend