Osho Kundalini meditatie

01-01-1000

Osho Kundalini Meditatie is een actieve vorm van meditatie, waarbij je je lichaam laat schudden en dansen. Deze vorm van meditatie helpt enorm om je energie te laten stromen en te transformeren in een gevoel van bliss, gelukzaligheid. Zo doorbreek je niet alleen blokkades, maar laad je jezelf ook weer op met nieuwe energie.

Deze meditatie duurt een uur en kun je het beste bij zonsondergang of laat in de middag doen. Het is een manier om je kundalini energie, je levensenergie, te activeren én weer te laten stromen. Het woord kundalini komt uit het Sanskriet dat 'opgerold' betekent. Je kunt kundalini zien als een energiekanaal dat traditioneel gezien opgerold ligt aan het begin van je ruggengraat. Deze krachtige energie is je grootste bron van creativiteit en bewustwording. En daarom het opwekken meer dan waard! 

4 fases
De meditatie bestaat uit 4 verschillende stadia: schudden, dansen, zitten (of staan) en liggen. In de eerste 2 fasen van de meditatie schud je de blokkades uit je lichaam zodat de energie weer natuurlijk kan doorstromen. In de laatste 2 fasen van de meditatie is je lichaam stil en wordt de kundalini energie omhoog gebracht; van de lagere chakra's naar de hogere. Zie je chakra's als energiecentra die zich in je lichaam bevinden. De zeven belangrijkste chakra's liggen op één lijn langs je ruggengraat: van je stuitje tot aan je kruin. Langs deze chakra's beweegt de kundalini energie omhoog.

De oorsprong
Osho, een spiritueel meester die leefde in de vorige eeuw, heeft deze meditatietechniek ontwikkeld. Hij overleed in 1990. Hij is één van de meest omstreden Guru's geweest. Maar hij heeft ons ook ontzettend veel waardevols achtergelaten zoals deze meditatie. Veel van zijn meditaties heeft hij speciaal ontwikkeld voor de 'Westerse mens'. De moderne mens heeft met veel prikkels te maken en heeft daardoor moeite om stil en alert te gaan zitten op een kussen. De meditatie wordt tegenwoordig wereldwijd gedeeld.

Helende effecten
Het is een hele effectieve manier om blokkades los te laten en je natuurlijke staat van 'zijn' te ervaren. Alles wat het tegenhoudt om dit te ervaren lost op. Je proeft als het ware de energie van het leven zelf, zonder last te hebben van beperkende gedachten van je ego. Voor de meeste mensen is het losmaken van Kundalini energie daarom ook iets moois. Het kan voelen als een innerlijke gelukzaligheid of divine energy die zich door je lichaam verspreidt.

Nadelige effecten?
Het is een proces van bewustwording, zoals elke meditatie. En daarmee kan het natuurlijk wel als intens worden beleefd. Er kunnen emoties loskomen. En dat is soms confronterend, maar daarmee is het ook dé manier tot transformatie. Je laat toe wat er gebeurt en daarin gebeurt iets heel moois: een overgave en transformatie van wat je voelt tot rust, stilte en een diep gevoel van geluk. Er vindt een hogere connectie plaats met je ware Zelf.

Meditatie voor iedereen
Het is een hele toegankelijke vorm om mee te beginnen. Want als je net begint met meditatie, kan het lastig zijn om stil te zitten. Deze meditatievorm helpt je daarbij. Door te schudden en dansen bereid je als het ware je lichaam voor op diepere meditatie. Net als een muzikant zijn instrument afstelt voor een optreden, stel je het lichaam en de geest af om ontvankelijk te worden voor de staat van meditatie. De actieve meditatie werkt als een soort 'catharsis', een emotionele zuivering. De kundalini energie liefdevol, helend en verlichtend. Deze meditatievorm is daarom ook een veilige en transformerende methode.

De 4 fases van de Osho Kundalini Meditatie
De meditatie duurt 1 uur en bestaat uit 4 verschillende fases: schudden, dansen, zitten (of staan) en liggen. Elke fase duurt 15 minuten. Tijdens de hele meditatie blijven je ogen gesloten en word je begeleid door bijpassende kundalini muziek.

Doe deze meditatie aan het einde van de middag of tijdens zonsondergang. Zo kan je alle gebeurtenissen, emoties en gedachten van die dag van je afschudden, je lichaam ontladen en ga je ontspannen en met een blissful gevoel naar bed. Het meest effectief is om voor deze meditatie dan ook een uur uit te trekken. Maar heb je minder tijd? Geen probleem. Dan doe je hetzelfde in een kortere periode. Stel dat je 20 minuten hebt, dan neem je 5 minuten per fase. Het heeft alsnog een geweldig effect.

My meditation is simple.
It does not require any complex practices.
It is simple. It is singing. It is dancing. It is sitting silently
~Osho~ 

Fase 1: Schudden van binnenuit
In de eerste fase zorg je eerst dat je goed staat. Voeten op heupbreedte of in een lichte spreidstand en goed rechtop. Je richt je aandacht naar binnen en zet een intentie om te gaan schudden, van binnen uit. Zet de intentie, maar DOE het niet! Als je schudt, laat dan het hele lichaam mee schudden.

Zoals Osho zelf zei "Geniet er van, wees er gelukzalig mee, sta het toe, ontvang het, verwelkom het, maar DOE het niet! Als je het forceert wordt het een oefening, een fysieke oefening. Dan is het schudden slechts aan de oppervlakte. Het zal je niet doordringen. Je blijft vast, steen-achtig, rots-achtig vanbinnen. Je blijft de manipulator, de doener en het lichaam zal slechts volgen..." "... Je rots-achtige zijn zou tot diep in de fundaties moeten schudden, zodat het vloeibaar wordt, zacht, smelt, stroomt. En als het rots-achtige vloeibaar wordt, zal je lichaam volgen. Dan is er geen schudder, alleen schudden. Dan doet niemand het! Het gebeurt simpelweg." "Geniet er van, maar doe het niet. En onthoud dat als je iets doet, je er niet van kunt genieten. Zij zijn tegengesteld, ze gaan nooit hand in hand. Als je iets DOET kun je er niet van genieten. Als je er van geniet, kun je niet iets DOEN."

Voor mensen die onbekend met Oosterse filosofieën zijn, vergt het wellicht de toelichting. Met 'DOEN' wordt bedoelt dat je het manipulatief uitvoert. Je kunt ook dingen doen zonder dat je hier bewust invloed op uitoefent. Vaak noemen we dit zo als we in een FLOW zijn.

Fase 2: Dansen
In de tweede fase ga je dansen. Geen ingestudeerde danspasjes, maar laat het lichaam bewegen zoals het wil bewegen. Zonder de mind ertussen te laten komen. "Met het dansen veranderen we de opgebouwde energie en levensvreugde, gelukzaligheid. Dans alsof je iets viert. Alsof iets fantastisch is gebeurd. Hoe gelukzaliger je bent, hoe meer de energie naar boven toe beweegt. En hoe meer de energie naar boven beweegt, hoe gelukzaliger je wordt"

Fase 3: Aandachtig zitten of staan
In deze fase kun je zelf bepalen of je gaat zitten of staan met opmerkzaamheid op datgene dat zich aandient.

Fase 4: Liggen in aandacht
Houd je ogen gesloten en ga liggen terwijl je de intentie hebt om alert te blijven op datgene dat zich aandient.

Onderstaande Youtube video geeft ook instructies voor de Osho Kundalini Meditatie.

Hier kun je de MP3 downloaden: