Lachmeditatie

01-01-1001

Als je kunt leren lachen, ben je al een heel eind op weg naar gelukzaligheid. Lachen bevrijdt de geest van verlegenheid en maakt het lichaam sterker en aantrekkelijker. Ook veroorzaakt lachen een bevrijdend effect. Je kunt problemen eenvoudiger relativeren en er wat lichter mee om gaan. Goed lachen is vaak het beste medicijn. 

Lachmeditatie brengt je, net als andere vormen van meditatie, in het hier en nu. De stilte die volgt na het lachen benadrukt en verdiept deze ervaring nog eens extra. 

Deze lachmeditatie doe je samen met je partner.


Waar komt het vandaan?
Lachmeditatie vindt zijn oorsprong in de jaren zeventig. Het komt oorspronkelijk uit India en is ontwikkeld door Osho (ook wel bekend als Bhagwan). Osho is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van verschillende meditatievormen. Lachmeditatie is er daar een van. Vormen van lachmeditatie zijn erop gericht om stress van dagelijkse bezigheden te doorbreken en ruimte te geven aan onderdrukte gevoelens en verlangens.

Wat doet lachmeditatie met je?
Lachmeditatie kan worden ingezet om te ontspannen en om er vrolijk door te worden. Wanneer je lacht maakt je lichaam namelijk endorfine aan. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Je lichaam maakt dit hormoon zelf aan en geeft je een goed gevoel.

Verder doorbreekt lachen het denken. Feit is dat lachen en denken tegelijk lastig gaat. Je lacht namelijk om het hier en nu. Door aan lachmeditatie te doen word je je dus heel bewust van het moment. In de stilte die daarop volgt ben je vervolgens vele malen bewuster van de gedachten die dan als eerst in je op komt. Op die manier leer je bewust omgaan met gedachten die je wel of niet wil hebben.

Werkwijze:

  1. Zet een muziekje op waar jullie blij van worden en dans dit nummer helemaal uit. Gewoon lekker bewegen, gek doen en niet nadenken wat je doet.
  2. Ga dan tegenover elkaar zitten en kijk elkaar aan.
  3. Begin te lachen. Dit klinkt misschien wat gekunsteld, en dat is prima: begin gewoon, je lichaam volgt vanzelf. Download eventueel de lach MP3 ↓.
  4. Blijf elkaar aankijken. Kijk hoe fijn het is om de ander te zien lachen; het werkt aanstekelijk. Je gaat vanzelf lachen omdat je partner zoveel plezier heeft, of omdat het gewoon zo gek is wat jullie doen. Lach zo samen minstens 3 minuten.
  5. Sluit de meditatie af met een ontspanning in stilte. Probeer hierbij goed te voelen wat het lachen met je geest en lichaam heeft gedaan. 

Bron: Tantrische seks van Claudia Blake en Women's Health

Lachen is gezond, leuk en maakt je mooi!