Gezond & Fit

01-01-1001

Het helingsproces en het verhogen van je frequentie wordt bespoedigd als je lekker in jouw vel zit. Als je gezond en fit bent. Dit betekent o.a. dat je genoeg energie hebt, dat je gemakkelijk beweegt, dat je helder kunt nadenken en dat je emotioneel gezien in balans bent. Dit is absoluut geen vanzelfsprekendheid. Misschien wel als je jong bent, maar zeker niet als de jaren gaan tellen. Wie gezond en fit wil blijven, zal daar hard aan moeten werken! In dit hoofdstuk reiken we jou de helpende hand met tips en inzichten.

Waarom moeten wij hard werken om gezond te blijven? Omdat onze levensstijl verre van gezond is. We leven een niet-natuurlijk leven, waardoor we uit balans raken. We wonen en werken in grote steden vol beton, asfalt, luchtverontreiniging en straling. Ons lichaam verkeert daardoor continu in een staat van paraatheid. Met stress, vervuiling en uitputting tot gevolg. Het slikken van een vitaminepil en het bezoeken van een sportschool is niet voldoende om gezond en fit te blijven.

Een gezonde levensstijl
Het enige dat echt werkt is het aanleren van een gezonde levensstijl. Bewust in het leven staan, op een natuurlijke manier leven, je natuurlijke behoeftes serieus nemen. Leren luisteren naar de signalen van het lichaam. Regelmatig de inhoud van het hoofd (gedachten) kritisch tegen het licht houden. Emoties serieus gaan nemen en verwerken. Kortom: alles wat ik jou in deze cursus aanreik. Alles wat ik jou bijbreng zal resulteren in een gezond en fit leven. Niet investeren in één aspect van jezelf, dan groei je scheef, maar in alle facetten, dan groei je recht omhoog. 

We zijn geen machine die uit losse delen bestaat, maar een levend organisme waarin alles met elkaar is verbonden, een bezield wezen met een duidelijk doel: leren van het leven! 

Ikzelf was mijn hele leven extreem moe en snel overprikkeld door de omgeving. Hierdoor voelde ik me altijd wat ongelukkig. Door me te verdiepen in gezonde voeding en aanvullende vitamines en mineralen, voel ik me nu stukken beter. Nog steeds moet ik oppassen dat mijn energieniveau niet te laag wordt. Dat betekent een goede balans tussen privé en werk en met regelmaat mediteren.

Ons lichaam

Ons lichaam is het vervoermiddel op aarde, hiermee kunnen we ons verplaatsen. Een vitaal lichaam zorgt voor een aangename reis. Met ons lichaam kunnen we ook uitdrukking geven aan onze wensen, ze kunnen in de stof tot uitdrukking worden gebracht. Een vitaal lichaam zorgt voor een prettig en goed scheppingsproces. Maar ons lijf is meer. Vaak is het de eerste indruk die we aan anderen geven. Een gezond en fit lichaam is een uitstekend visitekaartje. Je valt in positieve zin op...

Deze opmerking verdient direct nuancering. We zijn hierin totaal aan het doorslaan. Vrouwen besteden bovengemiddeld veel tijd en energie aan hun lichaam en mannen pompen steeds meer hun spieren op. Alsof je zonder perfect lichaam niet meetelt. Onzin natuurlijk. Het gaat niet om perfectie. Volmaaktheid bestaat niet eens. Wie of wat is perfect? Bovendien, smaken verschillen. Het gaat om gezond en fit. Om een gezonde huid, soepele gewrichten, schone longen, krachtige hartslag, etc. En mensen met een handicap tellen ook gewoon mee. En ouden van dagen ook!

Jij bent altijd zelf verantwoordelijk voor de staat waarin jouw lichaam ver­keert. Niemand anders, ook doctoren niet. Die kunnen je misschien helpen bij een mankement, maar ze zijn niet verantwoordelijk voor jouw gezondheid, voor jouw fysieke welbevinden. Dat ben je zelf.

Op jonge leeftijd zie je dat vaak niet in. Het lichaam is er voor jou. Je doet er alles mee. Je verwacht ook dat jouw lichaam meewerkt, dat het altijd voor je klaarstaat. Niets is jou te dol. Kijk maar naar topsporters. Dagelijks halen ze het maximale uit hun lichaam. Tot ze de 30 passeren en tegen pijnlijke blessures oplopen...

Na je 30e moet dit omdraaien: dan ben jij er voor jouw lichaam. Wil je gezond oud worden, dan moet je op die leeftijd serieus aan de slag gaan en wel op een bewuste en verantwoorde manier. Dit betekent onder meer: gezonde voeding, opbouwende inspanning, voldoende rust en veel buitenlucht. Maar dit is niet genoeg. Ook je energielichaam verdient aandacht, maar daarover in les 6 meer. Nu eerst tips voor een gezond en fit lijf:

Eet bewust 

Allereerst de voeding, dat wat via onze mond naar binnen gaat. Om maar met de deur is huis te vallen: bijna alles wat je in een supermarkt koopt, is bewerkt. In elk ingepakt of ingeblikt product zitten tal van ongezonde toevoegingen, zoals kleur-, geur- en smaakstoffen. Deze vormen een belasting voor je lichaam. De giftige stoffen hopen zich op, met alle gevolgen van dien. Je lichaam verzuurt en wordt vatbaar voor ziektes, waaronder kanker.

Ik schrijf geen dieet- of kookboek, die zijn er al genoeg. Ik prikkel je wel om op onderzoek uit te gaan naar dat wat jouw lichaam op prijs stelt. Hierbij draait het niet louter om gezonde voeding, ook onze eetwijze speelt een belangrijke rol. Gezonde producten voor de televisie of achter de computer ongemerkt naar binnen schuiven heeft geen zin. Het gezonde effect gaat grotendeels verloren.

Tip: Eet zoveel mogelijk verse en onbehandelde producten. Koop bij natuurvoedingswinkels. Deze producten bevatten geen of minder schadelijke stoffen. Ooit gezien wat de moderne landbouw aan gif uitsproeit over de gewassen? Om misselijk van te worden. Daar­naast bevat ons eten veel minder voedingsstoffen dan vroeger. Een appel van nu is minder gezond dan een appel van toen. Dit komt onder andere door overproductie en tegennatuurlijke processen.

Tip: Wees alert op je fysieke hoedanigheid. Eet bewust. Voel na een maaltijd en de dag erna wat de voeding met je doet. Krijg je er energie van of ben je juist moe geworden? Krijg je hoofdpijn, voel je je zwakjes, misselijk misschien? Wie zijn frequentie verhoogt, wordt steeds gevoeliger. Je reageert sterker op dat wat jouw lippen passeert. Soms moet je ergens mee stoppen, soms minderen. Dit is niet altijd even leuk en makkelijk. Maar wel noodzakelijk. 

Ons fysieke welzijn is niet alleen belangrijk voor ons lichaam zelf, maar heeft ook effect op ons mentale welbevinden. Een gezond en sterk lichaam bevordert positieve gedachten. Een zwak en ziekelijk lijf bevordert een snelle geestelijke aftakeling. 

Tip: Laat je onderzoeken op voedselallergie als je het niet vertrouwd. Misschien eet je al tientallen jaren iets wat je lichaam niet blieft, wat je lichaam uit balans brengt. Zoals melkproducten en gluten.

Laat je niet leiden door zogenaamde deskundigen. Ook in de eet­wereld zijn papegaaien actief, mensen die elkaar napraten, mensen die belang hebben bij de verkoop van bepaalde producten. Er zijn tal van nieuwe inzichten, die nog moeten doorsijpelen in het formele advies van de gevestigde orde. Ook word je in de eetwereld misleid door de voedingsindustrie, die onderzoek laat doen door bureaus die ze zelf sponsoren. Zodra er veel geld ergens in omgaat, en dit is met ons eten het geval, dan moet je op je tellen passen. Slik niets voor zoete koek. Ga op je eigen waarneming af, ervaar zelf wat goed en niet goed is voor je lichaam. Laat je zeker niet alles voorkauwen!

Een voorbeeld van misleiding? Van grootschalige misleiding? Al ons hele leven lang krijgen we te horen dat vet dik maakt. Koop geen vette producten, maar dieetproducten met weinig of geen vet, schreeuwt de reclame. Het klopt: vet maakt dik. Maar dat is niet het hele verhaal! Vet zorgt ook voor een heerlijk verzadigd gevoel. Eet je (gezond) vet, dan hoef je urenlang niet of nauwelijks nog te eten. Eet je geen vet, dan sta je binnen het uur weer bij de koektrommel. Je bent onverzadigbaar! Sinds we geen vet meer mogen eten, zijn we nog nooit zo dik geweest... Joehoe, wakker worden!

Gezonde vetten zijn o.a. kokosolie, olijfolie, avocado, vette vis en visolie. Vet stopt het verlangen naar suiker.  

Eet met aandacht

Allereerst... Eet altijd met aandacht. Neem er de tijd voor, concentreer je op dat wat op je bord ligt. Eet met smaak en wees dankbaar. Neem voor de maaltijd een moment stilte. Schakel het 'eetbewustzijn' in. Vergeet de rest, zeker de stress van die dag. Proef goed wat je kiezen aan het vermalen zijn. Laat de geur je neus binnendringen. Eet bedachtzaam, kauw uitgebreid en slik met plezier door. De vertering begint in de mond met de enzymen in het speeksel. Wie te snel eet, mist de eerste stap van het spijsverteringsproces, met alle gevolgen van dien.

Weet je wat ook werkt? Met aandacht eten kopen en bereiden. Eigenlijk begint de spijsvertering op het moment dat je het bood­schappenlijstje gaat maken. Voel waar jouw lichaam om vraagt. Waarvan loopt het water je in de mond? Ga dan goed gehumeurd naar de winkel. Kijk, voel, ruik en proef met plezier. Of nog mooier: begin een volkstuin, ga je eigen eten verbouwen. Je lichaam plukt daar de gezonde vruchten van!

Tip: Een eenvoudige en snelle manier om de gezondheid van je lichaam en de vitaliteit van je organen te achterhalen? Bezoek eens een iriscopist! Die kijkt in je ogen en ziet aan de verkleuringen van de iris wat eraan schort. Zo gepiept, zonder uitgebreide en ingrijpende onderzoeken!

TIP 1
Vraag jouw lichaam waar het behoefte aan heeft. Vraag aan je lichaam? Ja zeker! Ga in rust, ga in meditatie. Ga met je aandacht naar je lijf en vraag in gedachten waar het behoefte aan heeft. Wat komt erin je op? Een beeld van de sauna, een foto van een gebraden kip, een woord als vitamine C? Heerlijke seks? Vraag en je krijgt beslist antwoord.

TIP 2
Ga bidden voor het eten. Waarom? Hiermee schakel je jouw 'eet­bewustzijn' in. Een schakelmoment tussen de drukte van de dag en de rust tijdens het eten, tussen de aandacht naar buiten toe gericht naar binnen toe gericht. Voel dankbaarheid voor het lekkers op je bord. Dit komt de spijsvertering ten goede, waardoor jouw lichaam de voedingsstoffen beter kan opnemen. 

Over gezonde darmen, bloedsuikerspiegel en PH waarde

Gezond eten staat in schril contrast met onze voedingsgewoontes vandaag de dag. Wie kan de verleiding van fastfood snacks weer­staan? Je kan jouw lichaam geen slechtere dienst bewijzen dan een broodje hamburger naar binnen te schrokken bij een fastfoodketen. Daar wordt het eten niet met vreugde verbouwd, niet met liefde bereidt en niet met aandacht opgegeten. Een gezonde darmflora, essentieel voor jouw gezondheid, wordt de nek omgedraaid, de zuurgraad van je lijf schiet omhoog. Wie verzuurt, wordt sneller oud, wordt vaker ziek en gaat eerder dood. Jammer, maar het is niet anders.

Tip: Laat je bloed prikken bij de huisarts, laat uitzoeken of alle waarden in je bloed oké zijn. Vraag erom! Zoek op internet naar mensen die jou verder kunnen helpen met het opkrikken van je energieniveau. Doe dit elk jaar. Waarom je auto wel elk jaar laten keuren en jezelf niet... 

Gezonde darmen
Gezonde darmen zijn essentieel voor een gezond lijf. Dit betekent dat de darmflora (bacteriën) op orde moet zijn. Als darmen niet goed werken, dan kan je lijf de gezonde voedingsstoffen niet uit het eten opnemen. Zelfs dure vitaminepreparaten verdwijnen zo in het toilet. Hoe weet je dat? Naast te dunne ontlasting, is je huid ook een belangrijke indicator. Als darmen gifstoffen niet meer goed kunnen uitscheiden, dan gaat dit via de huid. Een ongezonde, slechte huid kan dus wijzen op slechtwerkende darmen. Een dure crème helpt niet. 

Een gezond lijf, waar je lang van kunt genieten in je leven, is goud waard. Laat dit inzicht niet pas tot je doordringen als het te laat is. 

► Bloedsuikerspiegel
Het is erg belangrijk om gedurende de dag een gelijkmatige bloedsuikerniveau te houden; zeker niet te hoog. Door een regelmatig te hoge bloedsuikerspiegel worden er (vaak ongemerkt) allerlei ongezonde mechanismes in je lichaam geactiveerd Steeds meer onderzoek wijst er op dat een regelmatig hoge bloedsuikerspiegel de basis is voor het merendeel van de chronische ziekten die bij ouderdom horen. Hou je je bloedsuikerspiegel laag, dan verlaag je je kans op o.a. dementie, blindheid, hart- en vaatziekten en kanker. 

De bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid glucose die in ons bloed zit. Glucose is de brandstof voor onze cellen en krijgen we binnen via ons eten in de vorm van koolhydraten (suikers en zetmelen). Daarom is het belangrijk om lage koolhydraten te eten (een lage Glycemische index). De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen.

Producten met een hoge GI zijn bijvoorbeeld gebakken aardappelen, brood, cornflakes en popcorn. Pasta, peulvruchten en fruit vallen onder producten met een lage GI. Vooral tussendoortjes met voornamelijk suikers en koolhydraten zonder vet, eiwitten en mineralen erbij, worden heel snel in het bloed opgenomen omdat er geen andere vertragende voedingsmiddelen in de maag zitten. Frisdranken zijn één van de ergste boosdoeners (zeker bij kinderen) maar in mindere mate ook vruchtensappen zonder vezels. 

► Verzuring van je lichaam (PH waarde)
Ben je vaak moe en lusteloos en heb je regelmatig last van een opgeblazen gevoel? Dit zijn duidelijke tekenen dat je lichaam teveel zuur bevat. Onze moderne westerse voeding, de manier waarop we eten en onze levensstijl werken vaak een teveel aan zuren in het lichaam in de hand. 

Als je teveel koffie drinkt (> 3 koppen per dag), vaak gehaast of even tussendoor of laat in de avond eet, teveel suiker tot je neemt, veel bewerkt en gefrituurd voedsel eet, teveel rookt, te laat naar bed gaat, last hebt van stress en te weinig (of juist teveel) sport, dan is de PH waarde in je bloed ongetwijfeld te laag. 

Een normale pH ligt tussen de 7,35 en de 7,45. Bij een pH lager 7,35 is er sprake van verzuring. Dit kan leiden tot o.a. slaapstoornissen, huidproblemen, spierkrampen, libidoverlies, depressie en vermoeidheid. Negeer je de signalen van je lichaam (vaak is het onwetendheid) en gewoon verder gaat met dát te eten wat je at, zó te bewegen zoals je altijd al bewoog enz. dan heb je zelfs kans op een hartinfarct, beroerte, maagzweer of diabetes. Dit is niet wat je wilt. Doe er wat aan!

Nog enkele tips

 • Neem als ontbijt een kom havermout met een appel, banaan, dadels, goyibessen, chiazaad, wat kaneel en een flinke scheut hennepzaadolie of lijnzaadolie. Eventueel met blauwe bessen erdoor. Zoeten met kokosbloesemsuiker. Gezond, voedend en goed vullend. 
 • Eet minder koolhydraten (o.a. pasta, brood, rijst) voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Toch pasta? Dan het liefst spelt of volkoren pasta. Toch brood? Dan het liefst spelt. Of maak je eigen speltbrood. Toch rijst? Dan het liefst basmati (lage glycemische waarde)
 • Voedingsmiddelen die een stabiliserend effect hebben op je bloedsuikerspiegel: kaneel, appelciderazijn, rode peper, calcium, vitamine D, groene thee, rode wijn, acaibessen.
 • Neem dagelijks de volgende vitaminen / mineralen: Magnesium, Vitamine C, Zink, Omega 3 visolie, probiotica, Alkal, Ashwaganda en vitamine D (als de R in de maand is)
 • Laat suiker zoveel mogelijk staan. Honing ook, dit versuikert in je lichaam. Ben je een zoetekauw neem dan natuurlijke stevia of kokosbloesemsuiker.  
 • Gebruik kokosolie om in te bakken in plaats van olijfolie of zonnebloemolie. 
 • Eet zoveel mogelijk verse en onbehandelde producten.
 • Gebruik sterke kruiden bij je eten: chili, kaneel, gember, Franse mosterd, mierikswortel, knoflook, appelcider azijn en kurkuma/geelwortel (voor ontstekingen)
 • Eet minder zuivel (meerdere redenen, o.a. het maakt je dik, kans op kanker, kans op astma en allergie en zelfs diabetes)
 • Eet een handje noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, paranoten) als vieruurtje.
 • Eet een appel voor het slapen gaan voor je bloedsuikerspiegel, samen met een kopje lekkere ontspanningsthee. 

Groter libido

De volgende voedingsmiddelen zijn goed voor je gezondheid én libido:
 
 • Banaan
 • Avocado
 • Oester
 • Champagne
 • Kaneel
 • Watermeloen
 • Chilipeper
 • Honing
 • Koffie
 • Pijnboompit
 • Vijg
 • Aardbei
 • Granaatappel
 • Kersen
 • Knoflook
 • Wijn
 • Chocolade

Proef de opwinding

Eten en verleiden gaan heel goed samen. Waarom? Omdat eten al de zintuigen prikkelt. Je hoort hoe de maaltijd wordt bereid, je ruikt de heerlijke geurtjes, je ziet het op je bord liggen, je raakt het aan met je vingers, proeft het op je lippen en tong. Al deze zintuigelijke prikkels roepen fijne herinneringen op én activeren de verbeelding. Je zakt (letterlijk en figuurlijk) in je buik. Het denken wordt minder, het voelen krijgt de overhand. Het smaakt naar meer...

Tip: Leg het eten op een prikkelende manier op het bord, draag sexy kleren bij het opdienen, eet langzaam en sensueel, kijk verleidelijk, lik je lippen en vingers schoon, voer de ander lekkere hapjes, plaag en daag uit, spuit wat slagroom op je vingers en vraag de ander het af te likken, doe de ander een blinddoek om en vraag hem/haar jouw lichaam schoon te likken, het eten ervan af te happen, verstop een druif tussen je schaamlippen, draag eetbare kleding. 

Kortom, maak regelmatig een feestje van het eten. Gordijnen dicht, zet een heerlijk sensueel muziekje op, kaarsjes aan... Succes op een heerlijk, warm avondje verzekerd!

Gezond bewegen 

Voeding is essentieel voor jouw gezondheid. Stap nummer één. Stap twee is bewegen. Hiervan zijn we flink doordrongen, gezien het feit dat de sportscholen als paddenstoelen uit de grond schieten. De overtuiging - hoe meer, hoe beter - heeft vat op ons gekregen. Maar dit is geen simpele waarheid als een koe. Pas op! Je moet altijd twee dingen doen: inspannen én ontspannen. En deze twee moeten in balans zijn. Na inspannen volgt ontspannen. Omdat dit minder cool is, doen we het niet of te weinig. Liever vallen we op, stoer joggend over straat, met een hippe outfit aan en een kinky koptelefoon in de oren.

En dit is ook belangrijk: niet afgeleid worden tijdens het sporten. Beweeg aandachtig, volg met aandacht de fysieke inspanning. Wie met aandacht beweegt, profiteert veel meer van de inspanning dan iemand die zich laat afleiden. De spieren worden sterker, het uit­houdingsvermogen groter, de souplesse beter. Anders gezegd, wie met aandacht sport, heeft minder inspanning nodig om hetzelfde resultaat te boeken. Geen praatjes, geen televisie, geen muziek, etc. Volg de beweging van je benen en armen, voel de lucht in je longen en het kloppen van jouw hart en wees blij, geniet, be happy...

Ontspannen en opladen

En na de inspanning lekker ontspannen. Neem een douche, laat je masseren, ga lekker liggen of zitten en geniet na. Breng de ademhaling tot rust en neem iets gezonds te eten of te drinken, met eiwitten bijvoorbeeld: de brandstof voor je spieren. En water drinken natuurlijk. Zorg dat je lichaam niet uitdroogt door overmatig zweten. Beter teveel dan te weinig water. Dit voert ook de afvalstoffen af uit je lichaam. Geef je lichaam de kans en de tijd om te herstellen. Laat de batterij eerst op, voor je weer aan de slag gaat. Dat doe je met je telefoon ook.

Slik de inspanning die je hebt geleverd niet voor zoete koek, zie het niet als iets normaals. Wees blij en dankbaar. Er zijn zat mensen die het niet (meer) kunnen.

Wees bewust van de inspanning die je levert. Hoe voelt het? Breek jezelf niet af, maar bouw jezelf op. Kijk uit voor slijtage door over­belasting en eenzijdige belasting. Pas de mate en wijze van bewegen aan aan jouw leeftijd en fysieke gestel. Wat voor de één gezond en opbouwend is, kan voor de ander ongezond, afbrekend zijn. Iemand van 20 jaar kan meer uit zijn lichaam halen dan iemand van 60 jaar. Word op tijd verstandig en neem gas terug!

Ook hier is een wisselwerking tussen lichaam en hoofd. Wie zijn hersenen bij het bewegen gebruikt, krijgt een sterker lichaam dan iemand die gedachteloos dezelfde oefening aan het herhalen is. Prikkel de hersenen tijdens de inspanning en je lichaam profiteert. In die zin is bijvoorbeeld stijldansen gezonder dan gedachteloos fietsen op een hometrainer. Spieren worden sterker, uithoudingsvermogen groter, het denken scherper. Train het geheel en niet slechts een deel. Je bent meer dan een bonte verzameling aan spieren.

Tip: Wil je op een snelle, goedkope en verantwoorde wijze de kracht van jouw spieren trainen, doe dan het volgende. Doe de oefeningen maar dan zonder de gewichten. Het gaat immers niet om het gewicht, maar om de spierspanning. Trek bij elke beweging je spieren aan alsof er een gewicht aanhangt. Je kan dit altijd en overal doen! 

Tip: Wil je gezonder bewegen, waarbij alles aan bod komt, waaronder ook jouw organen? Ga dan eens naar een Yogales. Er is, ook voor mensen op leeftijd en mensen met stressklachten, geen betere inspanning én ontspanning te bedenken dan deze oosterse vorm van zijn en doen. Je beweegt op een gezonde en aandachtige manier, waardoor je lichaam aansterkt én ontspant tot in het diepste van jouw cellen. Wie zich op een bewuste en meditatieve wijze inspant, versterkt lichaam én geest. 

Tip: Er zijn ook tal van Yoga oefeningen die het liefdesspel kunnen bevorderen. Bijvoorbeeld oefeningen die het hart openen, het lichaam soepel maken, de bekkenspieren trainen en de seksuele energie stimuleren. Één zoekopdracht op het internet en je kan maanden, zo niet jaren, aan de slag. 

Sterke geslachtsorganen

Versterk de spieren rond de geslachtsorganen
Sterke spieren rond de geslachtsorganen bevorderen een gezond seksleven: het vergroot het genotsgevoel, zorgt voor een stevige erectie en een krachtig orgasme. Hoe deze spieren te versterken? Ontspan en blijf rustig doorademen. Zoek de spieren in gedachten op en trek ze 5 tellen aan. Ontspan. Herhaal dit een aantal keer. Je kunt ook sneller aantrekken en ontspannen. Hup hup achter elkaar. Deze oefeningen kun je overal doen: thuis, op je werk, in de bus... 

Zoek een plaatje van de spieren om te weten welke er zijn. Probeer ze in gedachten te onderscheiden en één voor één aan te spannen. Dit soort oefeningen bevordert ook jouw lichaamsbewustzijn!

Stress kills 

Stress is een gezondheidskiller. Bijna alles in het moderne leven zorgt voor stress. Een ongezonde omgeving vol steen en straling, een ongezonde maaltijd vol kunstmatige toevoegingen, een ongezonde baan vol werkdruk, een onbevredigende relatie vol verwachtingen, een zwembad vol chloor, een druk leven zonder rustmomenten, etc.

Waarom ben je teveel en te vaak gestresst? Waarom trap je keer op keer in diezelfde valkuil? Je legt de lat te hoog, je verwacht teveel van jezelf én van anderen. Je bent niet realistisch genoeg. Je laat je gek maken door wat je ziet in films, op televisie, op social media en in reclames. Eigenlijk laat je je opzwepen door 'mooie' mensen die een 'perfect' beeld van zichzelf naar buiten toe uitdragen. Die leuke dingen aandikken en lelijke dingen wegmoffelen.

Vraag aan jou:
Laat je je leiden door realisme of door perfectionisme? 

Stress verlagen doe je, naast ontspannen, gezond eten en aandachtig bewegen, door jouw verwachtingen bij te stellen. Haal de lat naar beneden. Wees jezelf, dat is goed genoeg. Oh ja, vergeet ook de lat niet lager te leggen voor mensen in je omgeving, zoals je kinderen. Ook zij willen nog weleens uit de bocht vliegen...

Tip: Nog een anti-stress-tip: Open een keer je mond. Maak van je hart niet langer een moordkuil. Zeg tegen je baas dat hij de pot op kan met zijn idiote doelen en werkwijzen. Je bent een mens, met alles erop en eraan, geen machine...

Naast fysieke ontspanningsmiddelen, gezond eten en bewegen, het bijstellen van verwachtingen en het uiten van ongenoegen, zijn er ook energetische manieren om stress uit je systeem te krijgen en te weren. Hier heb je wel een open mind en wat verbeeldingskracht voor nodig...

TIP 1
Visualiseer wortels onder je voeten en de stuitverbinding met de aarde. Laat de energie stromen. Geef aan de uitgaande stroom jouw spanning mee en vraag Moeder aarde je te vullen met nieuwe, voedende energie.

TIP 2
Ga in rust en visualiseer een douche van licht boven je hoofd. Laat je vullen met heerlijke, sprankelende energie uit de hemel, laat je schoonspoelen met frisse, inspirerende energie.

TIP 3
Verdiep je in de kracht van edelstenen, van mineralen. Elke steen, elk mineraal is drager van energie. De één geeft rust, de ander daad­kracht, de één zorgt voor een goede aardeverbinding, de ander voor een goede verbinding met de hemel. Zoek uit welke steen op dit moment bij jou past, welke energie jij op dit moment goed kunt gebruiken voor jouw proces.

Straling

Nu ik het toch over energie heb, wil ik iets zeggen over straling. Straling van antennes die dataverkeer over afstand mogelijk maakt. De telefoon in je hand, de internet router in de kast, de 4G en 5G antennes op straat. De straling die deze apparaten afgeven zie je niet, maar is er wel. Deze straling heeft effect op jouw gezondheid. Een negatief effect wel te verstaan. Maar niet alleen op onze gezondheid, ook op die van dieren, planten en bomen. Van alles wat leeft.

Onzin? Heb je weleens goed naar de bomen gekeken, naar de stam van de bomen in jouw straat of in een stadspark bij jou in de buurt? Wat zie je? Dikke lagen schimmel. Groen uitgeslagen boomstam­men. Dat was vroeger niet. De bomen zijn ziek geworden toen we de vaste huistelefoon inwisselden voor mobiele telefoons, toen we de typemachine inruilden voor computers met mobiel internet. Straling maakt meer kapot dan je in de gaten hebt... 

Waarom heeft straling invloed op jouw fysieke welzijn? Je hebt naast een tastbaar lichaam ook een energielichaam (zie les 6). Je bestaat niet alleen uit materie, zoals botten, spieren, organen en een huid, maar ook uit onzichtbare energie. Denk aan de aura, de bol van energie om je heen. De bol die je overal mee naartoe neemt en die voelbaar is voor mensen in jouw omgeving. Niet alleen mensen, maar al wat leeft straalt energie uit.

Straling verstoort de energie, het energieveld in en om je heen. Dit heeft uiteindelijk ook effect op jouw fysieke lichaam. Een verstoorde energie werkt namelijk door op het vaste lichaam. Daar waar de energie verstoord is, raakt het lichaam verzwakt en wordt uiteindelijk ziek...

Oefening 1
Kijk eens goed naar een boom. Neem de tijd. Kijk met halfdicht geknepen ogen, een beetje scheel, tuur door je wimpers. Zie je een energieveld oplichten rond de stam, een lichtveld? Wil je hier meer over weten, lees dan het boek 'De Celestijnse Belofte' van James Redfield. Letterlijk en figuurlijk een eye-opener voor veel mensen!

Oefening 2
Maak een wandeling in de natuur. Kijk aandachtig naar de bomen. Welke boom vraagt om jouw aandacht, welke trekt jou aan? Ga ernaartoe en vraag in gedachten toestemming om hem aan te raken. Doe dit met respect, want ook een boom is een levend wezen met gevoel. Word je blij, geef de boom dan een dikke knuffel. Omarm de stam stevig en voel de energie. Net als bij stenen, heeft ook elke boomsoort een eigen energie...

Nog enkele tips:

 • Spreek uit waar je dankbaar voor bent. Voordat je gaat slapen, benoem dan 3 dingen waar je dankbaar voor bent geweest die dag.
 • Ga op tijd naar bed! Rust en slaap zijn heel belangrijk. Als je niet uitgeslapen bent (8 uur rust/slaap) ben je meer vatbaar voor stress en ziekte. 
 • Vermijd mensen die je energie kosten in plaats van energie geven. 
 • Kom dagelijks buiten. Wandel, fiets minimaal 30 minuten per dag buiten. 
 • Zorg goed voor je darmgezondheid. 80% van je immuunsysteem bevindt zich daar. 
 • Eet gezonde producten en gevarieerd. 
 • Bij stress of angst, sluit je ogen en focus op je ademhaling. Probeer rustig naar je buik te ademen en je daarbij te focussen op je lichaam. Begin bij je tenen, je voeten, je knieën... laat de spanning los, helemaal tot de spiertjes in je gezicht.
 • Doe de tv, computer of mobieltje een uur voor het slapen uit. Ruim nog wat op in huis, zodat je 's morgens niet met rommel geconfronteerd wordt, praat met je partner, lees een boek...
 • Lach naar elkaar en geef iemand een compliment vandaag. Je maakt hiermee meer impact dan je misschien denkt ❤️